mei 1, 2016 van WetNose in onderhoud, optimalisatie 0 reacties 935

Google Search Console (voorheen Google Webmastertools) is het gratis hulpprogramma van Google voor webmasters. Althans, het programma is interessant voor iedereen die vanuit professioneel oogpunt met een website te maken heeft, site eigenaren, SEO experts, online ondernemers en online marketeers, beheerders, bloggers, designers en ontwikkelaars. Wat kan Google Search Console voor jou betekenen?

Een van de meest gebruikte mogelijkheden van Google Search Console is inzicht krijgen in de herkomst van het organische verkeer. Op welke trefwoorden word je nou gevonden en hoe vaak en welke loop je eventueel mis, dit kan tot 90 dagen terug bekeken worden dus een goede reden om in ieder geval eens in de 90 dagen in te loggen en te kijken hoe jouw website scoort op verschillende trefwoorden en of het ook daadwerkelijk bezoekers oplevert. Je kan jouw website door de ogen van Google bekijken, hoe jij jouw vermelding in Google ziet is namelijk niet altijd zoals anderen het ook te zien krijgen. Daarom is het goed om eens te kijken hoe Google jouw site presenteert en of jij daar blij mee bent en andersom kan je zien of Google blij is met hoe jij jouw site presenteert en of Google überhaupt herkent dat jouw site over een bepaald onderwerp gaat.

Google heeft naast alle statistieken en tools ook een aantal handige testfunctionaliteiten ingebouwd in Google Search Console. Zoals Robots.txt (technisch en super saai) maar ook Sitemaps, dit is een soort stratengids van jouw website voor Google, kijk eens of jij de weg met die gids kan vinden. Tot slot kan je allerlei ranking factoren testen zoals de mobielvriendelijk en de snelheid van jouw website.

Google Search Console bied je dus vooral de mogelijkheid om het verkeer naar jouw website te monitoren, om technische status updates te ontvangen en om de uiterlijke vertoning van jouw website te beheren. Google Search Console word vaak overgeslagen of vergeten omdat het optimaliseren van de uiterlijk vertoning van jouw website in Google slechts een minimale impact heeft op de ranking van jouw website. Ook al is dit inderdaad zo, het is wel superbelangrijk voor de CTR van jouw website (wordt je website 100x vertoont en 20 mensen klikken erop dan is je CTR 20%) Google Search Console kan je helpen om je CTR te verhogen en is daarmee echt de moeite waard om af en toe gewoon even wat tijd voor vrij te maken. De verwachting is dat Google Search Console beter geïntegreerd zal worden met andere Google producten zoals Google Analytics en AdWords en zal alleen maar een nog belangrijker onderdeel gaan worden binnen ons onderhoudscontract dan dat het al is.

Ook dergelijk onderhoud en optimalisatie? Neem gerust contact op!